Úvod .. BIODROGA více... .. Účinné látky

Kosmetické účinné látky - M

MADECASSOSIDE

INCI: MADECASSOSIDE

Hodnotná součást rostliny Centella Asiatica, tygří trávy, která roste na Madagaskaru. Získává se nákladným procesem izolace. Madecassoside je inovační účinná látka, která se používá ke stimulaci pleti vlastních proteinů. Podporuje filaggriny, pletivlastní proteiny, které jsou tvořeny při procesu rohovatění pokožky. Jsou odpovědné za keratinové filamenty (spojovací vlákna rohových buněk), které podporují soudržnost buněk a strukturu ve Stratum Corneum (rohové vrstvě). Madecassoside podporuje tvorbu filaggrinů. Stabilizuje tak ochrannou bariéru pleti. Dále stimuluje aquaporiny, vodu regulující proteiny, které leží v buněčných membránách a formují vodní kanálky důležité pro zásobování buněk pleti vodou. Madecassoside aktivuje aquaporiny a tím výměnu vody v pokožce, čímž je pozitivně ovlivněn její turgor. Díky jejich podpoře je dosaženo transportu vody z vnitřku buněk do epidermu novou cestou hydratace. Aquaporiny byly objeveny v roce 1992. Význam tohoto objevu byl oceněn v roce 2003 udělením Nobelovy ceny.

MANDLOVÝ OLEJ

INCI: SWEET ALMOND (PRUNUS DULCIS) OIL

Získává se ze semen mandlí lisováním za studena. Ze zbytků, které vzniknou při lisování, se získávají mandlové otruby. Mandlový olej je velmi jemný a bez zápachu. Na pokožku má posilující efekt a zvyšuje její odolnost.

MASTEK

INCI: TALC

Vyrábí se z jemně semleté magnasium silicate. Podporuje krycí sílu make up produktů a dodá objem textuře produktů na tělo, zejména se využívá v zábalech.

MÁTOVÝ OLEJ

INCI: PEPPERMINT (MENTHA PIPERITA) OIL

Tento esenciální olej se vyznačuje osvěžujícími a povzbuzujícími vlastnostmi na celý organismus. Ve spojení s pokožkou má dezinfekční a antibakteriální účinek. Působí proti vzniku zánětlivých procesů a zlepšuje prokrvení.

MATRIX OPTIMIZER

INCI: HIBISCUS ABELMOSCHUS (AMBRETTE) SEED EXTRACT

Extrakt z ibišku, který je velmi důležitý především v péči o zralou pleť. Má mimořádný ochranný a stimulující účinek na faktor růstu fibroblastů FGF-2 (Fibrobast Growth Factor 2), který je zodpovědný za stav kolagenu, syntézu glykosaminoklykanů, dělení buněk a procesy hojení probíhající v pokožce. Podporuje pleti vlastní pevnost, hustotu a elasticitu. Zmírňuje linie a vrásky a hraje tak rozhodující roli v přirozeném procesu stárnutí pleti.

MATRIXOVÝ STIMULÁTOR

INCI: PALMITOYL PENTAPEPTIDE – 4

Aktivuje syntézu glykosaminoglykanů, jakož tvorbu kolagenu v pokožce. Glykosaminoglykany jsou obsaženy v pokožce. Podpírají síť kolagenových vláken a vyrovnávají hladinu hydratace. Podporují tvorbu kolagenu, především kolagenu-IV, jehož produkce se snižuje s přibývajícím věkem. Matrixový stimulátor tak zvyšuje elasticitu pleti a zmírňuje linie a vrásky.

MATRIXPERT

INCI: PALMITOYL OLYGOPEPTIDE, PALMITOYL TETRAPEPTIDE- 7

Podporuje kolagenovou syntézu a posiluje extracelulární matrix. Zlepšuje tak propojení sítě kolagenových vláken. Pevné spojení následně zlepší elasticitu pokožky a redukuje i hluboké vrásky.

MED

INCI: HONEY (MEL)

Čistě přírodní látka, skládá se z různých cukrů. Dále byly prokázány také další substance jako vitamíny, aminokyseliny a enzymy. Med zakomponovaný v produktech se vyznačuje svou vysokou snášenlivostí a podporuje látkovou výměnu pokožky.

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ

INCI: BALM MINT (MELISSA OFFICINALIS) EXTRACT

Získává se z listů a květů meduňky lékařské. Extrakt obsahuje éterický olej, jehož hlavními složkami jsou citronellal a citral. Meduňka se vyznačuje tišícími a uklidňujícími vlstnostmi.

MIKRO-STŘÍBRO

INCI: SILVER

je inovační kosmetická účinná látka, která má antibakteriální a ochranný účinek. Mikro-stříbro potlačuje škodlivé mikroorganismy na pleti v jejich buněčné struktuře tak, že obklopí tyto mikroorganismy svou houbovitou strukturou, zabrání jejich buněčnému dělení a dalšímu rozmnožování. Je aktivně podpořena pleti vlastní regenerace a podstatně zlepšen vzhled pleti. Mikro-stříbro zabraňuje zánětlivým procesům pleti, rychle mírní nečistoty a chrání dlouhodobě pokožku.

MIKROPIGMENTY

INCI: TITANIUM DIOXIDE (CI 77891), MICA (CI 77019)

Odrážejí světlo,mírní opticky linie a vrásky a pleť vypadá jako ve světle svíčky (viz.více u položky - perleťové pigmenty).

MINI PERLY Z KRYSTALICKÉ CELULÓZY

INCI: MICROCRYSTALLINE CELLULOSE, PAPAIN, SODIUM PALMOYL GLUTAMATE, SODIUM LAUROYL METHYLAMINOPROPIONATE, SODIUM LAURYL PHOSPHATE, LAURYL BETAINE, SODIUM LAUROYL GLUTAMATE

Jsou sestaveny z rostlinného enzymu papainu a jemných aktivních substancí. Papain je proteinový enzym získaný z papay. Podporuje proteinovou stavbu vrchní vrstvy pokožky proteinů a zajistí tak lepší odstranění odumřelých částeček z povrchu kůže. Působí obzvláště jemně a dodá pokožce sjednocený obraz. Aktivní substance tvoří s přidanou vodou mléčnou, jemnou pěnu, která odstraňuje přebytečný kožní maz a ulpívající nečistoty z povrchu pokožky.

MOŘSKÁ SŮL

INCI: SODIUM CHLORIDE

Skládá se z jemných zrníček a používá se jako jemný peelingový granulát. V kombinaci s vodou se krystaly rozpustí a odstraní odumřelé šupinky pleti, aniž by pleť poškodily.

MOŘSKÉ BAHNO

INCI: SEA SILT (MARIS LIMUS)

Je velmi bohaté na minerální látky a stopové prvky, které podporují látkovou výměnu a mikrocirkulaci pleti, zároveň podporují také prokrvení pleti.

MOUČKA LISTŮ CHALUHY

INCI: ALGAE EXTRAKT

je jemně namletý prášek z alkalické země a křemičité horniny, který se používá jako brusný materiál v peelingových krémech a maskách.

MOUKA Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ

INCI: WHEAT (TRITICUM VULGARE) GERM FLOUR

Pšeničné klíčky jsou jsou bohaté na aktivní látky. Obsahují vitamíny řady B a vitamín E. Mouka zvyšuje odolnost pleti proti únavě a má celkově pročišťující schopnost na pokožku.

MYOXINOL®

INCI: HYDROLYZED HIBISCUS ESCULENTUS EXTRACT

Získává se ze semen Hibiscus esculentus (ibišku), tropické rostliny z rodiny slézovitých. Při vnějším použití vede k jemné fixaci svalstva obličeje a umožňuje tak jemné, ale efektivní kosmetické ošetření. Působí velmi šetrně, protože neochromuje svaly (jako např. botox injekce), pouze uvolňuje rysy obličeje a mimické vrásky a nenarušuje mimiku obličeje. Současně chrání pleť před škodlivým vlivem volných radikálů a tak působí proti procesu předčasného stárnutí ovlivněnému životním prostředím.